• Exkurzia: Život v digitálnom svete

          • Dňa 16. novembra 2023 sa žiaci šiesteho ročníka zúčastnili exkurzie s názvom: Život v digitálnom svete v Štátnej vedeckej knižnici v Košiciach. Interaktívny program žiakov priamo vtiahol do problematiky realizovaním rôznych úloh. Spoločne pochopili, že digitálne technológie vieme využiť aj inak ako konzumovaním obsahu na sociálnych sieťach. Spoločne s prednášajúcou Mgr. Zuzanou Eliotovou diskutovali o rôznych internetových sledovacích nástrojoch a hľadali odpovede ako zamedziť tomu, aby ich prenosné mobilné zariadenia vyrušovali počas domácej prípravy na vyučovanie.

            Žiaci si odniesli veľmi cenné poznatky a zároveň zistili, že digitálne technológie vieme využiť vo svoj prospech, pokiaľ ich máme správne nastavené a máme nad nimi kontrolu.

            Poďakovanie patrí Mgr. Marekovi Zubaľovi za organizáciu exkurzie.

            Text: Mgr. Marek Zubaľ

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia: Život v digitálnom svete.

             

             

          • Nebezpečná skupina "Přidej co nejvíc lidí" - informácia pre rodičov

          • Na komunikačnej platforme Whatsapp sa medzi žiakmi základnej školy šíri nebezpečná skupina "Přidej co nejvíc lidí". Vystríhame zákonných zástupcov a zamestnancov školy.  

            V tejto súvislosti je odporúčané:

            - skontrolovať deťom mobilné zariadenia,

            - ak zastíte, že sa nachádzajú v skupine s podozrivým alebo nelegálnym obsahom, odporúčame situáciu nahlásiť polícii,

            - po nahlásení skupinu opustiť a zablokovať,

            - poučiť deti o type informácii, ktoré nesmú na sociálnych sieťach zdieľať.

             

            Pre bližšie informácie kliknúť TU.

          • Deň zdravej výživy

          • Svetový deň zdravej výživy sa oslavuje každý rok 16. októbra na pamiatku založenia Organizácie pre výživu a poľnohospodárstva Spojených národov v roku 1945.

            Aj v našej škole sme si tento deň pripomenuli ochutnávkou zdravých jedál. Žiaci počas celého predchádzajúceho týždňa nosili do školy ovocie  a zeleninu, z ktorých pani asistentky: p. Monika Plachetková, Mgr. Miroslava Kaľavská, p. Lenka Plachetková, Mgr. Michaela Lajtmančíková p. Marcela Ziburová a p. Michaela Foxová prichystali zdravé pokrmy. Ochutnávka prebiehala v školskej jedálni, kde si žiaci ale aj učitelia zamaškrtili a zároveň zistili, že nie je až také hrozné jesť tieto zdravé dobroty. Učitelia sa na vyučovacích hodinách so žiakmi rozprávali o tom, aké dôležité je každodenne zdravo sa stravovať. Deťom sa ochutnávka nielen páčila, ale aj chutila.

            Poďakovanie patrí p. asistentkám za organizáciu tohto podujatia.

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová

             

             

          • Gelnická dúha

          • Aj v tomto roku sme sa zapojili do VIII. ročníka okresnej výtvarnej súťaže Gelnická dúha pod záštitou  primátora mesta Gelnica Ing. Dušana Tomaška, MBA. Žiaci kreslili a maľovali práce na tému „ Slovenské povesti“. Práca žiaka Jozefa Duždu (8.A) získala v 3. kategórii - ZŠ 2. stupeň 1. miesto a práca žiaka Olivera Plachetku, ml. (7.A) získala cenu primátora mesta Gelnica.

            Ďakujeme našim žiakom za reprezentáciu školy a blahoželáme k vynikajúcemu úspechu. Poďakovanie patrí Mgr. Miroslave Kaľavskej za prípravu žiakov na spomínanú súťaž  a taktiež všetkým žiakom za aktívnu účasť v tejto súťaži.

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová

          • Účelové cvičenie

          • Každý školský rok musia žiaci 2. stupňa absolvovať dva razy do roka teoretickú a praktickú časť účelového cvičenia v trvaní 3-5 hodín spravidla na jeseň a jar. Skôr narodení túto akciu poznajú pod názvom branné cvičenie. Tak tomu bolo i v dňoch od 2. novembra 2023 do 3. novembra 2023, keď sa v našej škole uskutočnilo účelové cvičenie. Teoretická časť v rozsahu 3 hodiny sa uskutočnila 2. novembra 2023 v triedach, kde žiaci  získali vedomosti pomocou prezentácií v týchto oblastiach: riešenie mimoriadnych situácií - civilná ochrana, zdravotná príprava a pohyb a pobyt v prírode. Praktická časť, ktorá sa kvôli nepriaznivému počasiu uskutočnila 3. novembra 2023 v triedach a v telocvični, poskytla žiakom praktické poznatky a formovala ich vzťah k problematike ochrany svojho zdravia a života, tiež zdravia a života iných ľudí.

            Poďakovanie patrí Mgr. Michaele Kočišovej za organizáciu teoretickej a praktickej časti účelového cvičenia a taktiež všetkým učiteľom, ktorí priložili ruku k dielu. 

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová