• Exkurzia: Život v digitálnom svete

          • Dňa 16. novembra 2023 sa žiaci šiesteho ročníka zúčastnili exkurzie s názvom: Život v digitálnom svete v Štátnej vedeckej knižnici v Košiciach. Interaktívny program žiakov priamo vtiahol do problematiky realizovaním rôznych úloh. Spoločne pochopili, že digitálne technológie vieme využiť aj inak ako konzumovaním obsahu na sociálnych sieťach. Spoločne s prednášajúcou Mgr. Zuzanou Eliotovou diskutovali o rôznych internetových sledovacích nástrojoch a hľadali odpovede ako zamedziť tomu, aby ich prenosné mobilné zariadenia vyrušovali počas domácej prípravy na vyučovanie.

            Žiaci si odniesli veľmi cenné poznatky a zároveň zistili, že digitálne technológie vieme využiť vo svoj prospech, pokiaľ ich máme správne nastavené a máme nad nimi kontrolu.

            Poďakovanie patrí Mgr. Marekovi Zubaľovi za organizáciu exkurzie.

            Text: Mgr. Marek Zubaľ

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia: Život v digitálnom svete.

             

             

          • Nebezpečná skupina "Přidej co nejvíc lidí" - informácia pre rodičov

          • Na komunikačnej platforme Whatsapp sa medzi žiakmi základnej školy šíri nebezpečná skupina "Přidej co nejvíc lidí". Vystríhame zákonných zástupcov a zamestnancov školy.  

            V tejto súvislosti je odporúčané:

            - skontrolovať deťom mobilné zariadenia,

            - ak zastíte, že sa nachádzajú v skupine s podozrivým alebo nelegálnym obsahom, odporúčame situáciu nahlásiť polícii,

            - po nahlásení skupinu opustiť a zablokovať,

            - poučiť deti o type informácii, ktoré nesmú na sociálnych sieťach zdieľať.

             

            Pre bližšie informácie kliknúť TU.

          • Deň zdravej výživy

          • Svetový deň zdravej výživy sa oslavuje každý rok 16. októbra na pamiatku založenia Organizácie pre výživu a poľnohospodárstva Spojených národov v roku 1945.

            Aj v našej škole sme si tento deň pripomenuli ochutnávkou zdravých jedál. Žiaci počas celého predchádzajúceho týždňa nosili do školy ovocie  a zeleninu, z ktorých pani asistentky: p. Monika Plachetková, Mgr. Miroslava Kaľavská, p. Lenka Plachetková, Mgr. Michaela Lajtmančíková p. Marcela Ziburová a p. Michaela Foxová prichystali zdravé pokrmy. Ochutnávka prebiehala v školskej jedálni, kde si žiaci ale aj učitelia zamaškrtili a zároveň zistili, že nie je až také hrozné jesť tieto zdravé dobroty. Učitelia sa na vyučovacích hodinách so žiakmi rozprávali o tom, aké dôležité je každodenne zdravo sa stravovať. Deťom sa ochutnávka nielen páčila, ale aj chutila.

            Poďakovanie patrí p. asistentkám za organizáciu tohto podujatia.

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová

             

             

          • Gelnická dúha

          • Aj v tomto roku sme sa zapojili do VIII. ročníka okresnej výtvarnej súťaže Gelnická dúha pod záštitou  primátora mesta Gelnica Ing. Dušana Tomaška, MBA. Žiaci kreslili a maľovali práce na tému „ Slovenské povesti“. Práca žiaka Jozefa Duždu (8.A) získala v 3. kategórii - ZŠ 2. stupeň 1. miesto a práca žiaka Olivera Plachetku, ml. (7.A) získala cenu primátora mesta Gelnica.

            Ďakujeme našim žiakom za reprezentáciu školy a blahoželáme k vynikajúcemu úspechu. Poďakovanie patrí Mgr. Miroslave Kaľavskej za prípravu žiakov na spomínanú súťaž  a taktiež všetkým žiakom za aktívnu účasť v tejto súťaži.

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová

          • Účelové cvičenie

          • Každý školský rok musia žiaci 2. stupňa absolvovať dva razy do roka teoretickú a praktickú časť účelového cvičenia v trvaní 3-5 hodín spravidla na jeseň a jar. Skôr narodení túto akciu poznajú pod názvom branné cvičenie. Tak tomu bolo i v dňoch od 2. novembra 2023 do 3. novembra 2023, keď sa v našej škole uskutočnilo účelové cvičenie. Teoretická časť v rozsahu 3 hodiny sa uskutočnila 2. novembra 2023 v triedach, kde žiaci  získali vedomosti pomocou prezentácií v týchto oblastiach: riešenie mimoriadnych situácií - civilná ochrana, zdravotná príprava a pohyb a pobyt v prírode. Praktická časť, ktorá sa kvôli nepriaznivému počasiu uskutočnila 3. novembra 2023 v triedach a v telocvični, poskytla žiakom praktické poznatky a formovala ich vzťah k problematike ochrany svojho zdravia a života, tiež zdravia a života iných ľudí.

            Poďakovanie patrí Mgr. Michaele Kočišovej za organizáciu teoretickej a praktickej časti účelového cvičenia a taktiež všetkým učiteľom, ktorí priložili ruku k dielu. 

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová

          • Otvorenie nového školského roka 2023/2024

          • Vážení rodičia a milí žiaci,

             

            riaditeľka Základnej školy Švedlár oznamuje, že slávnostné otvorenie nového školského roka 2023/2024 sa uskutoční  4. septembra 2023 (pondelok) o 8.00 hod. na školskom dvore. Žiaci sa po slávnostnom otvorení presunú do jednotlivých tried podľa pokynov triednych učiteľov.

            Riadne školské vyučovanie začne podľa týždenného rozvrhu hodín od 5. septembra 2023.

            Školská jedáleň

            Strava pre žiakov školy sa začne v školskej jedálni vydávať od 5. septembra 2023.

            Školský klub detí

            Činnosť ŠKD začína 5. septembra 2023 od 6.30 hod. do 7.40 hod. a po vyučovaní od 11.40 hod. do 15.30 hod. na základe odovzdaného zápisného lístka.         

                                                                                                                                                     

            Mgr. Alena Šimková, riaditeľka školy

          • Škola v prírode

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Škola v prírode.

            V dňoch od 12. júna 2023 do 16. júna 2023 sa žiaci 3. a 4. ročníka našej školy zúčastnili školy v prírode v Telgárte - rezort Hotel Telgárt. Počas celého týždňa žiaci spoznávali krásy našej prírody turistickými vychádzkami do blízkeho okolia. Navštívili Dobšinskú ľadovú jaskyňu, lezecké zručností si preverili  v Tarzánii, neďaleko obce Muráň v priestoroch známeho sysľoviska mohli pozorovať a kŕmiť roztomilé sysle a somáre  vhodnou potravou. Po namáhavej turistike si žiaci zregenerovali svoje sily pobytom v hotelovom wellnesse. Výchovno-vzdelávacia činnosť bola zameraná na spoznávanie chránených živočíchov a rastlín, ochranu prírody, správanie sa vo voľnej prírode a poskytnutie prvej pomoci v prípade úrazu. Popoludňajšiu činnosť mali žiaci spestrenú rôznymi aktivitami, ktoré pre nich pripravila vedúca ŠvP Mgr. Elena Bátorová v spolupráci s Mgr. Slávkou Šubovou -školskou špeciálnou pedagogičkou. O zdravotný stav žiakov sa staral kvalifikovaný zdravotník. Pobyt v škole v prírode bol ukončený spoločnou opekačkou so žiakmi zo Špeciálnej základnej školy internátnej v Prešove.

            Text a fotografie: Mgr. Elena Bátorová

          • Škola priateľská k deťom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Škola priateľská deťom.

            V dnešnom uponáhľanom digitálnom svete, vo svete prebytku a dostatku si často neuvedomujeme, čo všetko máme, aké základné a zároveň najdôležitejšie hodnoty môžeme denne prijímať. Zdravie, vzdelanie, pokoj, lásku, ... Aj v dnešnej modernej dobe sú deti, ktoré tieto základné istoty a hodnoty dosahujú veľmi ťažko. A preto sme s radosťou prijali možnosť zapojiť sa do celosvetovej výzvy na pomoc najzraniteľnejším deťom z tretích krajín. Od septembra naši žiaci tvrdo pracovali na výzve vyhlásenej medzinárodnou organizáciou UNICEF, aby sme na koniec získali prestížny titul: ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM.

            Cesta k tomu titulu nebola jednoduchá. Najprv sa žiaci vzdelávali, absolvovali prednášky, prezentácie, pozerali niekoľko krátkych vzdelávacích filmov. Neskôr začiatkom decembra sa zapojili do zbierky Pomoc osamelým, kde tvorili balíčky pre opustených dôchodcov z domova dôchodcov. Naše pani učiteľky tieto balíčky boli osobne do domova dôchodcov zaniesť. Pokračovali sme v celoškolskej finančnej zbierke na pomoc deťom z tretích krajín. A následne po vypracovaní evalvačného formulára sme túžobne očakávali, či sme splnili všetky podmienky na získanie významného titulu: ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM.

            Podarilo sa! Ako by povedali naši žiaci: „Dali sme to!“

            Poďakovanie patrí všetkým zapojeným učiteľom, pani kuchárkam a kolektívu školskej jedálne, ale hlavne učiteľom: Mgr. Denise Burkušovej, Mgr. Mariane Münnichovej, Mgr. Michaele Kočišovej, Ing. Radovanovi Mihalikovi, Mgr. Elene Bátorovej a Mgr. Marekovi Zubaľovi, ktorý zároveň tento školský projekt za našu školu organizoval.

            Text: Mgr. Marek Zubaľ

          • Volovské v lavici

          • Dňa 6. júna 2023 sa žiaci 5.A a 5.B zúčastnili prednášky o lužných lesoch, ktorá sa konala v rámci vychádzky.  Projekt Volovské v lavici organizuje Spišské kultúrne centrum a knižnica Osveta. Dvaja lektori aktívnou a zážitkovou formou porozprávali žiakom o unikátoch prírody a života vo Volovských vrchoch. Boli sme sa pozrieť na lužné lesy Hnilca. Priamo v teréne zažili žiaci ekologicko-enviromentílne vzdelávanie a upevnili si medzipredmetové vzťahy z biológie a geografie.

            Text: Mgr. Denisa Burkušová

          • Filmové predstavenie Zachráňte tigra

          • Jednej noci Balmani, malá sirota, zachráni tigrie mláďa, ktorého matku zabili bezohľadní pytliaci. Ako sa tento príbeh skončil? To sa dozvedeli naši žiaci z filmového predstavenia s názvom Zachráňte tigra. Školskej akcie, ktorá sa konala dňa 5.6.2023 v Spišskej Novej Vsi v Kine Mier, sa zúčastnili žiaci z druhého stupňa ZŠ v sprievode troch pedagógov. Príbeh bol pútavý, napínavý a nakoniec dobro zvíťazilo nad zlom. Už sa tešíme na ďalší.

            Text: Mgr. Mariana Munnichová

            Foto: Mgr. Denisa Burkušová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Filmové predstavenie Zachráňte tigra.

          • Deň Zeme

          • Deň Zeme sa oslavuje pravidelne v rovnaký dátum, a to konkrétne 22. apríla. Významný sviatok pre našu planétu, ktorý tento rok píše už svoje 53. výročie, si žiaci 2. stupňa pripomenuli dňa 21. apríla 2023. V triedach si pozreli prezentáciu o Dni Zeme, vyrábali produkty z odpadových materiálov a tvorili plagáty zamerané na ochranu životného prostredia. V areáli školy sadili kvety, upravili skalku, kompost, hrabali trávu a zhotovili domček pre hmyz. Cieľom tohto dňa bolo, aby sme si pripomenuli našu závislosť od cenných darov, ktoré nám Zem dáva a uvedomili si, že prírodné zdroje nie sú nevyčerpateľné. 

            Poďakovanie patrí Mgr. Michaele Kočišovej a Mgr. Denise Burkušovej za organizáciu aktivít pri príležitosti Dňa Zeme a všetkým učiteľom i žiakom, ktorí priložili ruku k dielu.

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová

          • Dejepisná exkurzia - Banícke múzeum v Gelnici

          • Dňa 24. apríla 2023 navštívili žiaci 5.A a 5.B triedy v rámci dejepisnej exkurzie Banícke múzeum v Gelnici. Zážitkovou formou sa dozvedeli viac o baníctve, ktoré je silno späté s regiónom Spiš. Videli stálu expozíciu múzea, ktorá dokumentuje prostredníctvom množstva autentických pracovných nástrojov a iných predmetov zo starých baní v Hnileckej doline život i prácu gelnických baníkov a venuje sa aj histórii kedysi významného banského mesta Gelnice. Po návšteve múzea navštívili Zámčisko - ruiny veže a niekoľko múrov z bývalého Gelnického hradu z 13. storočia.

            Poďakovanie patrí Mgr. Denise Burkušovej a Mgr. Adriane Bosákovej za organizáciu dejepisnej exkurzie.

            Text: Mgr. Denisa Burkušová

          • Biologická olympiáda - okresné kolo

          • Dňa 20. apríla 2023 sa v Centre voľného času v Gelnici uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiády (BiO). V teoreticko-praktickej časti v kategórii D našu školu úspešne reprezentovali žiaci Patrik Benko (7.A), ktorý sa umiestnil na 1. miesteLenka Plachetková (7.A), ktorá sa umiestnila na 2. mieste.

            Ďakujeme našim žiakom za reprezentáciu školy a blahoželáme k vynikajúcemu úspechu.

            Poďakovanie patrí Mgr. Alene Šimkovej a Mgr. Michaele Kočišovej za prípravu žiakov na spomínanú súťaž.

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová

          • Matematická olympiáda - okresné kolo

          • Dňa 12. apríla 2023 sa v Základnej škole s Materskou školou v Margecanoch uskutočnilo okresné kolo Matematickej olympiády (MO). V kategórii Z7, ktorá je určená pre žiakov 7. ročníka ZŠ a II. ročníka osemročných gymnázií, našu školy reprezentovali žiaci Natália Vavreková a Patrik Benko (7.A). Poslaním MO je vzbudzovať a podporovať u žiakov záujem o matematiku a jej aplikácie, prehlbovať ich záujem o sebavzdelávanie a viesť ich k samostatnej tvorivej činnosti.

            Poďakovanie patrí Mgr. Tatiane Štencelovej za prípravu žiakov na spomínanú súťaž a taktiež žiakom za reprezentáciu školy.

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová